De toekomst van AR brillen

Vaak wordt er in gesprekken over de toekomst van AR brillen vooral gepraat over de hardware. De bril moeten comfortabel zitten. En uiteraard moet de software zinvol en nuttig zijn en perfect werken. Maar bij dat laatste punt wordt niet genoeg stil gestaan. Wat is “perfect werken voor de een en voor de ander? De werking van de bril afstemmen op je eigen wensen en behoefte wordt nog een flinke klus. Tenzij je voor een van de default profielen kiest. Maar welk default profiel?

Om ons een beter beeld te vormen van alle keuzes die nog op ons af gaan komen, is er nu de Futurotheek. Daarin kun je in 10 minuten alvast het komend decennium doorlopen, en merken op welke manier de AR brillen zich met ons leven gaan bemoeien. En zelfs al draag je er zelf geen, mensen om je heen waarschijnlijk wel. Dus je krijgt er mee te maken, en wij als maatschappij zowiezo. Wat gaat onze overheid de komende jaren regelen? En waar gaan ze zich niet mee bemoeien? Wat wordt onze eigen verantwoordelijkheid?

De reeks screenshots hieronder geeft inzicht in een aantal van de dilemma’s die zich aandienen in de Futurotheek. Met een interactief facefilter ervaar je in de Futurotheek een toekomstscenario met jezelf in de hoofdrol.

De Futurotheek is nog t/m vrijdag 2 okt te ervaren als onderdeel van de NFF Interactive Expo in Utrecht >>>

Sander Veenhof

Vanuit zijn achtergrond in de IT (bedrijfsinformatica, VU) en dankzij een opleiding aan de Gerrit Rietveld kunstacademie zet hij gedachte-experimenten over een augmented toekomst om in prototypes die in het hier en nu te ervaren zijn. Dat AR niet langer een fictieve toekomstvisie is, bewijst de massale aandacht voor het recente Pokemon Go spel. In de paralelle wereld die aan het ontstaan is, speelt lokale plaatsgebonden data een steeds grote rol. Data als de verbindende factor tussen de fysieke ruimte, de mens en de activiteiten die er plaatsvinden. Welk type informatieprofessional gaat aan die wereld vorm en invulling geven? Zijn het de grote tech-giganten Google, Facebook, Microsoft en Apple die ons doen en laten gaan bepalen, of spelen wij daar zelf ook nog een rol in?

Leave a Reply