Kids versie van de #Futurotheek

Wanneer krijgen kinderen hun eerste AR bril? Wordt dat het oude exemplaar van hun vader? Of komen er kinder-monturen? Maar vooral is de vraag: wat gaan kids met de AR bril doen? En in hoeverre gaat #AI dankzij beeldherkenning een rol spelen in hun leven? In de kinder-versie van de #Futurotheek hebben we dergelijke keuzes en dilemma’s vertaald naar concrete situaties in de belevingswereld van kinderen.

Zonder ingewikkelde hardware op hun hoofd krijgen ze tóch een kijkje in de toekomst met zichzelf in de hoofdrol dankzij een interatief facefilter. Staand voor het scherm dragen ze een AR bril, kijken door een ‘heads up display’ en maken keuzes door ja/nee te knikken. De installatie staat opgesteld in het #Cinekid mini-medialab in de Krakeling dat deze herfstvakantie op vertoon van een filmticket te bezoeken is.

Sander Veenhof

Vanuit zijn achtergrond in de IT (bedrijfsinformatica, VU) en dankzij een opleiding aan de Gerrit Rietveld kunstacademie zet hij gedachte-experimenten over een augmented toekomst om in prototypes die in het hier en nu te ervaren zijn. Dat AR niet langer een fictieve toekomstvisie is, bewijst de massale aandacht voor het recente Pokemon Go spel. In de paralelle wereld die aan het ontstaan is, speelt lokale plaatsgebonden data een steeds grote rol. Data als de verbindende factor tussen de fysieke ruimte, de mens en de activiteiten die er plaatsvinden. Welk type informatieprofessional gaat aan die wereld vorm en invulling geven? Zijn het de grote tech-giganten Google, Facebook, Microsoft en Apple die ons doen en laten gaan bepalen, of spelen wij daar zelf ook nog een rol in?

Leave a Reply